Leertraject Communicatie en primaire zorg Rapporteren
We gaan van aanbodgericht naar vraaggerichte zorg
Bij ieder kraamgezin vraag je je vast wel eens af, waar komen de twijfels toch vandaan, hoe belangrijk is het voor hen, wat hebben ze er voor over om… Wat kunnen zij zelf, wat hebben ze nodig. Al deze informatie is belangrijk om vraaggericht te kunnen werken en vervolgens vakgericht te kunnen formuleren, zichtbaar en meetbaar te rapporteren. Vraaggericht werken is aansluiten bij de verlangens, onzekerheden en achterhalen wat de diepe wens van iedere zorgvrager is. Dat is een mooi uitgangspunt voor de zorgverlener, dus ook voor alle kraamverzorgenden.
Vraaggericht werken is een methodiek waarbij behoefte en wens van de kraamvrouw en haar gezin centraal staat. Vraaggericht betekent natuurlijk niet ‘u vraagt, wij draaien’, maar ook niet ‘ik, als kraamverzorgende, weet wat goed voor u is’. In een open dialoog kom je samen tot de beste aanpak.
Hoe kan het?
Dat kan vanuit een gidsende communicatiestijl. Dit betekent dat je een middenweg bewandelt tussen een sturende stijl (adviseren, aansturen, leidinggeven) en een volgende stijl (luisteren, aansluiten, ruimte geven). Gidsen is een soort ‘derde weg’ waarin volgen en leiden elkaar steeds afwisselen. Door te achterhalen waarvoor de ander gemotiveerd is versterkt je de motivatie richten haar eigen gestelde doel.
Motiverende gespreksvoering geeft je die handvatten om vraaggericht te werken. Natuurlijk wel binnen de kraamzorg-kaders. Samen met de nieuwe ouders achterhaal je wat voor hen belangrijk en haalbaar is. Ook wanneer zij dat nog niet kunnen verwoorden of wanneer het buiten de kraamzorg mogelijkheden ligt.
-
- Hoe verantwoord je dan nog de zorg?
- Hoe maak je die professionaliseringsslag?
- Hoe formuleer en rapporteer je in het kraamzorgdossier?
- Hoe wordt de geboden zorg zichtbaar en meetbaar?
Speciaal voor deze behoefte heb ik het leertraject ontwikkeld. Lees maar mee.
Mogelijke aanleiding om modules te volgen
- Je wilt graag professioneler werken en meer kwaliteit van zorg bieden
- Je wilt waardevolle gesprekken voeren binnen de gestelde tijdslimiet.
- Je wilt communicatie makkelijker kunnen omzetten in een vakkundige rapportage
- Je wilt voorkomen dat reeds aangeleerde technieken en competenties ‘verdampen’ en niet meer in de praktijk worden toegepast.
- Je wilt geleverde kwaliteit zichtbaar én meetbaar in de geschreven rapportages voor zowel de cliënt, kraamzorgorganisatie en de zorgverzekeraars verantwoorden.
- De organisatie wil graag de kwaliteit van zorg waarborgen, door het jaartraject te continueren i.v.m. doorstroom van kraamverzorgenden.
Leertraject voor kraamverzorgenden
Het leertraject bevat een cyclus met twee of drie modules. Deze modules vormen samen het leertraject. De modules kunnen los van elkaar worden afgenomen en bij herhaling (bijvoorbeeld; jaarlijks onderhoud) zullen module 2 en 3 naar behoefte worden uitgediept binnen de accreditatiekaders en naar de wensen van de opdrachtgever.
In het volledige leertraject zul je leren:
-
- Hoe je cliënten gidsend kunt begeleiden, zodat je plezierig en waardevol in gesprek blijft
- Welke gespreksvaardigheden hierbij effectief zijn
- Hoe je vanuit aanbod gericht, nu vraaggericht te werken vakkundig kunt werken
- Wat je vooral niet moet doen als je mensen wilt motiveren
- Welke basishouding nodig is om iemand te motiveren
- Wat het effect is van de reparatiereflex
- Hoe je cliënten vakkundig kunt informeren over het doel van je komst en je werk.
- Wat weerstand is en hoe je hier effectief mee om kunt gaan
- Welke processen een rol spelen en wanneer je wat doet
- Hoe je zo info kunt geven dat de ander echt naar je luistert
- Hoe je kunt werken met persoonlijke waarden van mensen
- Welke methodes je helpen bij het vakkundig rapporteren
- Hoe je vakkundig kunt rapporteren.