leerzaam en waardevol

Zij hebben de training gevolgd

Beeldschermtraining?

Niet mijn voorkeur.

We hadden het goed met elkaar overlegd, we zouden live gaan trainen bij ons in Biddinghuizen.

Helaas, de Corona beperkte toch nog onze ontmoeting. Voor mij was het dan ook de eerste keer om zo via een beeldscherm training te krijgen. Na telefonisch overleg mailde je ons je duidelijke instructiekaart, zodat we allemaal digitaal mee konden doen. Ikzelf en velen met mij zagen er wel een beetje tegenop. Maar het beviel mij erg goed. Ik kon mij beter concentreren dan in een gewone training waarin toch wel veel onderling gepraat wordt.

Communicatie vind ik een heel belangrijk onderdeel in mijn werk en daarom wilde ik graag je training volgen. Wat mij opviel was dat je een fijne stem hebt om naar te luisteren.

Straks ga ik weer door met oefen met alles wat we geleerd hebben.

Ria Bron

https://kraamzorgkiddo.nl/kraamzorg-in-het-buitenland/

Denken in oplossingen

Mijn microfoon op de laptop deed het niet, ik baalde enorm, maar we vonden een goede oplossing en ik kon echt mee doen, heel fijn.

Dialoog met elkaar en dan de nadruk op het reflectief luisteren vond ik heel leerzaam. Ik merkte dat je veel kennis had en je vriendelijkheid sprak mij enorm aan.

‘Het kan een verrijking van mijn leven zijn’

Hetty Jongkees

www.kraamzorg.hettykraamt.nl

Wat een gezelligheid

Ik heb mij aangemeld omdat ik op een goede manier tijdens mijn werk als kraamverzorgende wil communiceren en mezelf hiermee vertrouwd voel. Esther je was helder, rustig, je duidelijke lijnen, structuur en gezelligheid was heel fijn. Vooral door het oefenen werd het steeds meer duidelijke.

Marije Roskam en Renée van den Born

https://www.kraamzorgdebabyboom.nl/

Wat een ruimte

Het online trainen was voor mij echt nieuw, maar wat fijn. We hadden veel ruimte om vragen te stellen, in groepjes te oefenen zonder dat we gestoord werden door anderen. Ik heb echt geleerd de ander de vrijheid te geven, respecteren en die gevoelsreflecties, die leerdoelen hebben mij bereikt.

Wat ik ook leerzaam vond was dat ik geoefend heb met luisteren en daarna gewoon een reflectie te geven en niet mijn eigen gedachten en adviezen te delen.

Esther je had alles op een rij, duidelijke uitleg en genoeg ruimte om te oefenen. Dank je ik ga er mee aan de slag.

Helen Hoodeh

Wat een fijne praktijkgerichte scholing

Samen waren we aan het oefenen, dikke pret.

De scholing is voor mij een verplicht onderdeel om geregistreerd te blijven bij het KCKZ. Eerst was ik niet zo blij met dit verplichte onderdeel, maar nu ik bij jou de scholing heb gevolgd ben ik er erg blij mee.

Alles ging spelenderwijs, zelfs de confrontatie met mijn ingegroeide onhandigheden waren erg leerzaam.

Ik ga tijdens mijn werk uitproberen wat ik geleerd heb, die gevoelsreflecties wat is dat mooi.

Nog één ding,….Ik raad deze KCKZ training echt iedereen aan! Het is de moeite waard.

Ps. Reina mailde mij speciaal of ik dit ene zinnetje nog even wilde toevoegen. Dat doe ik natuurlijk graag. Reina bedankt!

Reina Kwakkel

Gesprekkenvoeren met elkaar, zo leerzaam

Ik wilde deze training graag volgen omdat ik niet vast wil roesten in mijn eigen communicatiestijl. Door samen aan de slag te gaan bleek dat de theorie heel toepasbaar is en ook belangrijk in mijn werk als kraamverzorgende. Je uitleg was zo duidelijk en prettig, dat ik durfde te oefenen en al snel merkte dat ik veel meer uit een gesprek kan halen dan dat ik nu al doe.

Esther bedankt!

Jacqeuline de Boer

Zo duidelijk, zo praktisch

Deze scholing leek mij wel wat. Ik wilde mijn gesprekken in de kraamgezinnen wel verbeteren.

Esther je openhouding, duidelijke uitleg en het vele oefenen daar heb ik van geleerd. Nu ga ik het in de gezinnen ook oefenen. Er is mij veel duidelijk geworden en de gespreksvaardigheden, die ga ik gebruiken.

Jannieke Huizinga.

‘Samen in contact’

Wat een boeiend onderwerp. Wat  ik het meest waardeerde was dat we echt met elkaar in contact stonden. In duo’s ontdekken hoe we de nieuwe handvatten kunnen toepassen. Het was best confronterend en ook heel mooi om te ervaren hoe je handelt in verschillende situaties. De samenhorigheid zorgde ervoor dat we vrij konden oefenen.

Esther bedankt voor de fijne avond en wie weet tot ziens.

Jacomien Buteijn.

Wat aansprekend!

In coronatijd live trainen….? Esther het was tiptop Corona Proef. Ja het ging allemaal heel mooi met ruime afstand en eigen materialen die we mochten houden.

Wat heeft de training mij veel bewustwording opgeleverd. De onderwerpen waren herkenbaar en tijdens het oefenen bleek dat het nog best lastig was maar ik ga door met oefenen.

Jose Peters.

Dit zou iedere zorgverlener moeten volgen

Waarom? Omdat je zoveel leert.

Echt luisteren naar iemands verhaal, mijzelf op de achtergrond plaatsen, dat was een fijne oefening om met collega’s te doen. Nu weet ik wat ik kan doen tijdens mijn werk én in mijn dagelijks leven om veel informatie te verzamelen.

Zwanie Bakker

Gelijk oefenen, daar leer ik van

Hoe ik kan achterhalen wat iemand echt bedoeld? Dat is precies wat deze training mij heeft opgeleverd. Fijn dank je wel.

Waar ik graag een volgende keer de verdieping in zou willen? Dat is hoe ik een moeilijk gesprek waarin boosheid de boventoon is, kan begeleiden zonder zelf gefrustreerd te raken.

Nu ga ik eerst aan de slag met reflectief luisteren, de gevoelsreflecties én die reparatiereflex, dat gaat mij vast en zeker al veel opleveren.

Ik vond het fijn om te leren en niets was fout.

Siemone van Dalfsen

Eigenlijk best interessant!

Op school had ik ook eens zo’n training gehad, nu ‘moest’ ik voor mijn registratie en dacht eigenlijk…

Wat was het leuk, wat hebben we met elkaar gelachen. En onze vriend ‘Corona’, we hielden hem heel goed op afstand.  We hadden de ruimte om allemaal met elkaar te oefenen, lekker actief. Oh wat heb ik kritisch naar mijzelf gekeken en nu weet ik dat ik mag vertrouwen op wat ik allemaal kan en ook goed doe.

Sandra v/d Belt

Wat een toepasbare training

Interessant onderwerp. Duidelijke uitleg. Begripvolle begeleiding. Bewuster in gesprek.

Ik ga door met oefenen. Een vervolg training, ja leuk!

Evelien Wijtzes-Arends

 

 

 

 

Reflecties,..

Communicatie is voor mij het eerste en belangrijkste startpunt in mijn werk, daar valt en staat alles mee. Daarom was ik nieuwsgierig naar wat ik ging leren. Het onderdeel reflectief luisteren. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk veel te snel met een oplossing voor de ander kom. Dat reflectief luisteren veel meer is dan ik gedacht had. Ik ga door met actief luisteren en niet ondertussen mijn eigen vraag of oplossing bedenken:). Ik ga echt aan de slag met het leren reflecteren, want ik heb gemerkt dat mij dat heel veel oplevert.

Ytje Mellema.

Gevoelsreflecties?

Mijn collega vertelde enthousiast over de training die jij ging geven. Of ik mee ging. Dat leek mij wel wat.

Het contact met mijn patiënten is maar kort. Toch heb ik als tandartsassistente behoefte aan goed contact. Tijdens de training kwam ik erachter dat ik veel meer uit het korte contact kan halen. Niet alles op mijzelf hoef te betrekken.

Het geven van gevoelsreflecties tijdens korte gesprekjes voorafgaande aan de behandeling, dat neem ik mee naar de tandartsstoel.

Mariëlle Doorn.

Preventie assistente Samenwerkende Tandartsen.

Zelf oefenen………….

Esther je vertelde mij over je training en ik dacht, die wil ik wel eens volgen.

Hoe leuk om zo spontaan deel te nemen.

Bewust luisteren. Open vragen stellen en gevoelsreflecties geven, pittiger dan ik dacht. Ik neem je tips mee tijdens mijn werk als tandartsassistente. Om in onze beperkte tijd, nóg betere zorg te kunnen geven, door te luisteren tussen de regels door.

Wilma van Leussen

Preventie assistente Samenwerkende Tandartsen.

Dat je het nooit fout doet als,…

Ik zag je training en de openingscasus, die sprak mij gelijk aan. Herkenbaar.

De opensfeer in de training gaf mij zoveel rust, dat ik durfde te oefenen. Ik hou eigenlijk niet van dit soort trainingen maar je zei dat we allemaal gewoon mochten oefenen, niets is gek of fout.

Ik heb veel geleerd, vooral dat ik meer informatie kan ophalen wanneer ik het reflectief luisteren gebruik.

Jolanda van Voorst

Echt interessant!

Na een warme dag, dacht ik echt….ook nog naar training. Maar de tijd vloog, het  was echt interessant. Ik merk nu pas, dat ik eigenlijk heel vaak zelf de vraag beantwoordt. Nooit gedacht dat de basishouding mij zoveel kan opleveren. Ik ga er mee aan de slag.

Sylvia Bouw

Wat een zinvolle training.

We hebben vooraf al heel fijn telefonisch contact gehad. Voelde direct heel erg goed.

Wat ik het meest waardeerde in de training waren de toepasbare vaardigheden. Het oefenen met reflectief luisteren, dat vond ik echt zinvol en leerzaam.

Je handvatten voor in de praktijk daar ben ik blij mee.

Ik hoop dat het mij veel goede gesprekken oplevert.

Henny de Ridder

Praten kunnen we toch?

Op het moment dat ik je training zag, dacht ik ‘praten kunnen we toch’.

Toch werd ik erg nieuwsgierig, hoe doe ik het eigenlijk?

Het oefenen met de gespreksvaardigheden vond ik interessant. Het reflectief luisteren sprak mij erg aan. Ik weet van mezelf dat ik in het werk toch wel heel snel zelf antwoord geef, nu weet ik hoe het anders kan.

Mijn gesprekken ga ik nu met meer inhoud en interesse voeren.

Ingrid van der Poll

De begeleiding was zeer goed!

De openheid naar ons toe, dat heb ik echt gewaardeerd én neem ik ook mee in mijn werk.

Ik merkte dat het toch best lastig was om een gesprek te voeren met voornamelijk open vragen, dat had ik niet gedacht.

Het oefenen heeft mij veel opgeleverd. Ik ga door met oefenen tijdens mijn werk.

Tiny Wesseling

Wat een waardenvolle presentatie heb je gegeven.

Beeldend! Warm. Passievol. Open.

Herkenbaar, vooral dat knetterhard werken. Ik zag het je doen terwijl je het vertelde, als of je nog steeds verwonderd bent dat dat niet hoeft en dat je meer bereikt als je vragen stelt en wat achterover ‘hangt’. Die ervaring heb je doorleefd, dat voel ik en dat maakt je als trainer ontzettend geloofwaardig.

Als ik in de zorg zou werken, dan zou ik denken dat ik van die ervaring en jouw kennis kan leren en dat ik vooral praktische tips en handvatten kan krijgen hoe ik iets moet aanpakken. Wat vooral bij mij is blijven hangen is deze kernboodschap aan jouw klanten: ‘Je mag groeien’.

Trudy Veninga 

Trainer in communicatieve vaardigheden.

 

Profielfoto van Trudy Veninga

http://www.depolitiekeschool.nl/

Esther, de presentatie van je trainingsaanbod vond ik aansprekend. Je verhaal is heel helder en goed te volgen. Ik luister graag naar je.

Esther weet waar ze het over heeft. Esther straalt voor de groep openheid uit, ze staat voor wat ze doet en maakt haar eigen keuzes. Die ruimte geeft ze ook haar deelnemers en dat leert heel erg fijn! Vanuit haar eigen ervaring in de zorg reikt ze de deelnemers handvatten aan in haar training. De persoonlijke waarden waar je over sprak vond ik zo herkenbaar: Jij straalt van jezelf al direct een enorme openheid uit. Ook zie ik hier iemand die haar eigen keuzes maakt en staat voor wat ze doet (autonomie, vrijheid). En ik vind je geloofwaardig in de zin dat ik geloof dat ik kan leren van jou.

Je toegevoegde waarde waarover je vertelde: Mooi hoe je je ‘eigen’ ervaren knelpunten in de zorg, schetst en ook een handvat aanreikt in de vorm van jouw training. Ik wil de training wel bij je volgen!

Karien Heijstek

Communicatie & -adviseur

Gespreks- & procesbegeleider

Karien Heijstek-Touw

Karien Heijstek https://tingcommunicatie.nl/

Wat een prescence.

Het eerste wat ik dacht bij jou op het moment dat je ging staan: Wat een prescence! Je staat er echt en je straalt echt wat uit in je non-verbale communicatie. Je laat jouw unieke toegevoegde waarde wat mij betreft echt zien in de manier waarop je er staat, spreekt en mensen aankijkt.

Je bleef wat langer stil staan bij het probleem en je oplossing. Dit was een fijn moment van aansluiting en verbinding.

Een aanrader als je je (verder) wilt bekwamen in gespreksvaardigheden.

Peter Munneke
Trainer|Ontwikkelaar|Auteur

Profielfoto van Peter Munneke

Peter Munneke

http://www.petermunneke.nl/