leerzaam en waardevol

Zij hebben de training gevolgd

Dan ben je even stil

Margriet Zijlstra beleidsadviseur van KCKZ was te gast in mijn training.
Ze heeft de gehele training geobserveerd en beoordeeld. Spannend, zal ik volledig voldoen aan de accreditatie eisen?
Yoehoe! Lees hier haar feedback.

‘Esther, zoals ik je al terugkoppelde, je hebt een prachtige goed verzorgde training neergezet. Ik ben echt onder de indruk. Qua voorbereiding, qua aansluiting op de doelgroep, qua werkvormen. Petje af, subliem’.

Ben je nieuwsgierig naar de gehele beoordeling? Klik dan op onderstaande link en lees wat Margriet te melden heeft. Uiteraard deel ik de observatielijst met volledige toestemming.

KCKZ Visitatie Communicatietraining 

Margriet Zijlstra

Beleidsadviseur

Communicatietraining | KCKZ

Enthousiast en leerzaam

Voor mij waren de gesprekstechnieken die we gingen oefenen het meest interessant. Ik merkte dat ik onbewust toch aannames deed. Nu ga ik bewuster mijn woorden kiezen op momenten dat het even wat minder makkelijk gaat. De spiekbriefjes, die ga ik gebruiken.

Renee van Asch

Praktijkgericht en herkenbaar

Dat is was ik echt waardeerde. Verder was het een nieuwe ervaring om te ervaren dat ik zonder het te beseffen aannames heb. Doordat ik hier nu bewust van ben, hoop ik minder aannames aan te nemen en nog objectiever te luisteren en reflecties te geven.

Mirjam Olling

Wat een geweldig cursus.

Precies wat ik even nodig had. Soms zak je weg en weet je niet hoe het komt.

De deuren gingen weer open voor mij.

Ik vond de interactie super. Ik had echt het gevoel met z’n allen om een tafel te zitten. Heel bijzonder dat je dat op deze manier kunt bereiken. Wat ik het meest in je waardeerde was je spontaniteit, en hoe begaan je met je vak, maar ook met de cursisten bezig bent. Eerlijk en open.

Ik vind de spiekbriefjes heel fijn en ook weer het opfrissen van je communicatie. Zeker in deze periode zak je daar toch een beetje in weg. Ik zorg dat de spiekbriefjes in mijn tas zitten en zal de reader zeker nog een keer doorlezen.

Het was top 👍🏻 Dank voor je enorme enthousiasme.

Als hier nog een vervolg op komt zou ik deze graag willen doen.

Groetjes Annemieke van Soest

‘Ik was best sceptisch’

Vond het een leuke en duidelijke training. Ik was eerst sceptisch over de training….maar neem mijn woorden terug. Je brengt het leuk, gezellig en gaf mij een ontspannen gevoel. Bedankt voor de training en wie weet tot ziens!

Oh ja, ik ontvang graag de spiekbriefjes.

Groetjes Desiree Jonker

 

 

 

 

‘Onder de waterspiegel’  daar liggen echte vragen

Wat ik enorm waardeerde was de kleine groep en de echte aandacht.

Wat ik merkte was dat je nooit te oud bent om te leren.

Niet op het puntje van je stoel maar met een ontspannen open houden actief luisteren. Reflectief luisteren……..

 

Mijn spiekbriefjes stop in mijn tas/hart………

Groetjes Nicolette de Vroedt-de Dreu

NicoletteKraamzorg.nl

Wat mij aansprak?

De manier waarop Esther met ons communiceerde en voorbeelden gaf dat vond ik heel plezierig.

Je vroeg mij wat ik eventueel gemist heb. Ik heb extra tijd gemist, de tijd vloog. Ik waardeerde je structuur, open houding en empathie.
Mijn nieuwe ervaring was het ‘vertel eens…’ en dat wrijving het begin is van verandering, dat waren leerzame momenten.

Wanneer ik het nieuw geleerd ‘gedrag’ ga gebruiken dat weet ik nog niet. Ik kom vanzelf in de praktijk en het dagelijkse leven situaties tegen. Vooral het niet invullen wat we toch makkelijk doen en luisteren hoe de ander bij zijn eigen ideeën komt.

Irene Mullen

Home

Lekker afwisselend

Leuke opdrachten en na iedere oefening een nabespreking dat was voor mij leerzaam! De tijd in de Breakrooms, was gewoon te kort! Dat reflectief luisteren heeft mij veel inzicht gegeven. Dat is het eerste dat ik ga oefenen in mijn werk én thuis bij familie😊.

Rietje Klappe

Kraamzorgzaam.nl

Communicatietraining

Beeldschermtraining?

Niet mijn voorkeur.

We hadden het goed met elkaar overlegd, we zouden live gaan trainen bij ons in Biddinghuizen.

Helaas, de Corona beperkte toch nog onze ontmoeting. Voor mij was het dan ook de eerste keer om zo via een beeldscherm training te krijgen. Na telefonisch overleg mailde je ons je duidelijke instructiekaart, zodat we allemaal digitaal mee konden doen. Ikzelf en velen met mij zagen er wel een beetje tegenop. Maar het beviel mij erg goed. Ik kon mij beter concentreren dan in een gewone training waarin toch wel veel onderling gepraat wordt.

Communicatie vind ik een heel belangrijk onderdeel in mijn werk en daarom wilde ik graag je training volgen. Wat mij opviel was dat je een fijne stem hebt om naar te luisteren.

Straks ga ik weer door met oefen met alles wat we geleerd hebben.

Ria Bron

https://kraamzorgkiddo.nl/kraamzorg-in-het-buitenland/

Anders denken

Open en duidelijk dat waardeerde ik enorm. Mijn nieuwe ervaring is echt anders denken en daardoor andere vragen stellen. Mijn valkuil was toch wel, mijn sturende open vragen.

Ondanks mijn intensieve zorg waar ik op dit moment inzit en eigen geen puf had voor de training, heeft het mij nieuwe inzichten gegeven.

Jitske Verweij

Kraamzorg Jitske Verweij

Piekfijn voor elkaar!

Een diepere vertrouwensband op kunnen bouwen. Daar wilde ik wel handvatten voor krijgen.

“Esther had de hele training zeer goed voorbereid, er was mooi evenwicht in hoeveel zij vertelde en de tijd dat wij er zelf mee aan de slag konden. Er werd goed samengevat en gereflecteerd voordat we naar een volgend punt gingen. De stof is onmiddellijk toepasbaar in ons werk én dagelijks leven”.

De avond was intensief maar zeer effectief. De tijd was zo om”.

Het eerste handvat die ik ga inzetten is het reflectief luisteren en dan starten met de gevoelsreflectie.

Net zoals bij een nieuwe telefoon, je moet oefenen om vaardig te worden. Ik ga je naslagwerk goed benutten!

Wiemke Poldervaart-Slendebroek

Kraamzorg voor jullie

Communicatietraining

Dat kan ik!

Ik denk van mijzelf dat ik wel goed ben in luisteren en communiceren. Maar tijdens de training weet Esther juist de theorie, de gedachte achter de communicatie belangrijk te maken. Hierdoor ga ik beter doorkrijgen wat écht belangrijk is in de communicatie. Doordat Esther tipt om de praktijkverhalen in mij te parkeren, kom ik toe aan wat het met mij doet, welk effect een manier van spreken of reageren op mij heeft.

Esther leert je niet de gesprekstechniek als een kunstje, maar als een vaardigheid.

Arieneke van der Woerdt

Kraamzorg Arieneke

Review KCKZ communicatietraining

Denken in oplossingen

Mijn microfoon op de laptop deed het niet, ik baalde enorm, maar we vonden een goede oplossing en ik kon echt mee doen, heel fijn.

Dialoog met elkaar en dan de nadruk op het reflectief luisteren vond ik heel leerzaam. Ik merkte dat je veel kennis had en je vriendelijkheid sprak mij enorm aan.

‘Het kan een verrijking van mijn leven zijn’

Hetty Jongkees

www.kraamzorg.hettykraamt.nl

Wat een gezelligheid

Ik heb mij aangemeld omdat ik op een goede manier tijdens mijn werk als kraamverzorgende wil communiceren en mezelf hiermee vertrouwd voel. Esther je was helder, rustig, je duidelijke lijnen, structuur en gezelligheid was heel fijn. Vooral door het oefenen werd het steeds meer duidelijke.

Marije Roskam en Renée van den Born

https://www.kraamzorgdebabyboom.nl/

Wat ik echt waardeerde

De groep was niet te groot en de manier waarop de online training gegeven werd, dat heb ik echt gewaardeerd. Ik kon mij hierdoor goed concentreren wanneer Esther aan het woord was.

Wat ik fijn vond was dat we elkaar konden zien en niet zoals met een webinar, via chat contact. Ook het oefenen met elkaar was op een prettige manier geregeld.

Tijdens mijn werk ga ik nu bewuster een gesprek voeren met open vragen, goed luisteren, samenvatten en terugkoppelen of het goed is begrepen, en het gesprek vervolgen als er wordt ingegaan op mijn vragen. Maar eerst ga ik de reader goed doorlezen.

Mirjam van Urk

Wat een ruimte

Het online trainen was voor mij echt nieuw, maar wat fijn. We hadden veel ruimte om vragen te stellen, in groepjes te oefenen zonder dat we gestoord werden door anderen. Ik heb echt geleerd de ander de vrijheid te geven, respecteren en die gevoelsreflecties, die leerdoelen hebben mij bereikt.

Wat ik ook leerzaam vond was dat ik geoefend heb met luisteren en daarna gewoon een reflectie te geven en niet mijn eigen gedachten en adviezen te delen.

Esther je had alles op een rij, duidelijke uitleg en genoeg ruimte om te oefenen. Dank je, ik ga er mee aan de slag.

Helen Hoodeh

Niet oplossen?

Ik ben echt gewend om ‘alle’ vragen en problemen op te lossen. Nu heb ik geleerd hoe het anders kan.

Niet de oplossing al bedenken, alleen maar echt luisteren. Vragen stellen waardoor de ander zelf haar antwoorden en oplossingen verteld. Of mij vraagt, hoe zou jij het doen of wat moet ik doen? Echt luisteren door reflectief te luisteren dat heeft mijn ogen geopend.

Esther je duidelijke uitleg vond ik fijn.

Marleen Kramer

https://www.kraamzorgdepaddestoel.nl/

Wat een fijne praktijkgerichte scholing

Samen waren we aan het oefenen, dikke pret.

De scholing is voor mij een verplicht onderdeel om geregistreerd te blijven bij het KCKZ. Eerst was ik niet zo blij met dit verplichte onderdeel, maar nu ik bij jou de scholing heb gevolgd ben ik er erg blij mee.

Alles ging spelenderwijs, zelfs de confrontatie met mijn ingegroeide onhandigheden waren erg leerzaam.

Ik ga tijdens mijn werk uitproberen wat ik geleerd heb, die gevoelsreflecties wat is dat mooi.

Nog één ding,….Ik raad deze KCKZ training echt iedereen aan! Het is de moeite waard.

Ps. Reina mailde mij speciaal of ik dit ene zinnetje nog even wilde toevoegen. Dat doe ik natuurlijk graag. Reina bedankt!

Reina Kwakkel

Home

Gesprekkenvoeren met elkaar, zo leerzaam

Ik wilde deze training graag volgen omdat ik niet vast wil roesten in mijn eigen communicatiestijl. Door samen aan de slag te gaan bleek dat de theorie heel toepasbaar is en ook belangrijk in mijn werk als kraamverzorgende. Je uitleg was zo duidelijk en prettig, dat ik durfde te oefenen en al snel merkte dat ik veel meer uit een gesprek kan halen dan dat ik nu al doe.

Esther bedankt!

Jacqeuline de Boer

Zo duidelijk, zo praktisch

Deze scholing leek mij wel wat. Ik wilde mijn gesprekken in de kraamgezinnen wel verbeteren.

Esther je openhouding, duidelijke uitleg en het vele oefenen daar heb ik van geleerd. Nu ga ik het in de gezinnen ook oefenen. Er is mij veel duidelijk geworden en de gespreksvaardigheden, die ga ik gebruiken.

Jannieke Huizinga.

‘Samen in contact’

Wat een boeiend onderwerp. Wat  ik het meest waardeerde was dat we echt met elkaar in contact stonden. In duo’s ontdekken hoe we de nieuwe handvatten kunnen toepassen. Het was best confronterend en ook heel mooi om te ervaren hoe je handelt in verschillende situaties. De samenhorigheid zorgde ervoor dat we vrij konden oefenen.

Esther bedankt voor de fijne avond en wie weet tot ziens.

Jacomien Buteijn.

Wat aansprekend!

In coronatijd live trainen….? Esther het was tiptop Corona Proef. Ja het ging allemaal heel mooi met ruime afstand en eigen materialen die we mochten houden.

Wat heeft de training mij veel bewustwording opgeleverd. De onderwerpen waren herkenbaar en tijdens het oefenen bleek dat het nog best lastig was maar ik ga door met oefenen.

Jose Peters.

Gevoelsreflecties?

Mijn collega vertelde enthousiast over de training die jij ging geven. Of ik mee ging. Dat leek mij wel wat.

Het contact met mijn patiënten is maar kort. Toch heb ik als tandartsassistente behoefte aan goed contact. Tijdens de training kwam ik erachter dat ik veel meer uit het korte contact kan halen. Niet alles op mijzelf hoef te betrekken.

Het geven van gevoelsreflecties tijdens korte gesprekjes voorafgaande aan de behandeling, dat neem ik mee naar de tandartsstoel.

Mariëlle Doorn.

Preventie assistente Samenwerkende Tandartsen.

Eigenlijk best interessant!

Op school had ik ook eens zo’n training gehad, nu ‘moest’ ik voor mijn registratie en dacht eigenlijk…

Wat was het leuk, wat hebben we met elkaar gelachen. En onze vriend ‘Corona’, we hielden hem heel goed op afstand.  We hadden de ruimte om allemaal met elkaar te oefenen, lekker actief. Oh wat heb ik kritisch naar mijzelf gekeken en nu weet ik dat ik mag vertrouwen op wat ik allemaal kan en ook goed doe.

Sandra v/d Belt

Wat een toepasbare training

Interessant onderwerp. Duidelijke uitleg. Begripvolle begeleiding. Bewuster in gesprek.

Ik ga door met oefenen. Een vervolg training, ja leuk!

Evelien Wijtzes-Arends

 

 

 

 

Reflecties,..

Communicatie is voor mij het eerste en belangrijkste startpunt in mijn werk, daar valt en staat alles mee. Daarom was ik nieuwsgierig naar wat ik ging leren. Het onderdeel reflectief luisteren. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk veel te snel met een oplossing voor de ander kom. Dat reflectief luisteren veel meer is dan ik gedacht had. Ik ga door met actief luisteren en niet ondertussen mijn eigen vraag of oplossing bedenken:). Ik ga echt aan de slag met het leren reflecteren, want ik heb gemerkt dat mij dat heel veel oplevert.

Ytje Mellema.

Dit zou iedere zorgverlener moeten volgen

Waarom? Omdat je zoveel leert.

Echt luisteren naar iemands verhaal, mijzelf op de achtergrond plaatsen, dat was een fijne oefening om met collega’s te doen. Nu weet ik wat ik kan doen tijdens mijn werk én in mijn dagelijks leven om veel informatie te verzamelen.

Zwanie Bakker

Zelf oefenen………….

Esther je vertelde mij over je training en ik dacht, die wil ik wel eens volgen.

Hoe leuk om zo spontaan deel te nemen.

Bewust luisteren. Open vragen stellen en gevoelsreflecties geven, pittiger dan ik dacht. Ik neem je tips mee tijdens mijn werk als tandartsassistente. Om in onze beperkte tijd, nóg betere zorg te kunnen geven, door te luisteren tussen de regels door.

Wilma van Leussen

Preventie assistente Samenwerkende Tandartsen.

Dat je het nooit fout doet als,…

Ik zag je training en de openingscasus, die sprak mij gelijk aan. Herkenbaar.

De opensfeer in de training gaf mij zoveel rust, dat ik durfde te oefenen. Ik hou eigenlijk niet van dit soort trainingen maar je zei dat we allemaal gewoon mochten oefenen, niets is gek of fout.

Ik heb veel geleerd, vooral dat ik meer informatie kan ophalen wanneer ik het reflectief luisteren gebruik.

Jolanda van Voorst

Echt interessant!

Na een warme dag, dacht ik echt….ook nog naar training. Maar de tijd vloog, het  was echt interessant. Ik merk nu pas, dat ik eigenlijk heel vaak zelf de vraag beantwoordt. Nooit gedacht dat de basishouding mij zoveel kan opleveren. Ik ga er mee aan de slag.

Sylvia Bouw

Wat een zinvolle training.

We hebben vooraf al heel fijn telefonisch contact gehad. Voelde direct heel erg goed.

Wat ik het meest waardeerde in de training waren de toepasbare vaardigheden. Het oefenen met reflectief luisteren, dat vond ik echt zinvol en leerzaam.

Je handvatten voor in de praktijk daar ben ik blij mee.

Ik hoop dat het mij veel goede gesprekken oplevert.

Henny de Ridder

Praten kunnen we toch?

Op het moment dat ik je training zag, dacht ik ‘praten kunnen we toch’.

Toch werd ik erg nieuwsgierig, hoe doe ik het eigenlijk?

Het oefenen met de gespreksvaardigheden vond ik interessant. Het reflectief luisteren sprak mij erg aan. Ik weet van mezelf dat ik in het werk toch wel heel snel zelf antwoord geef, nu weet ik hoe het anders kan.

Mijn gesprekken ga ik nu met meer inhoud en interesse voeren.

Ingrid van der Poll

De begeleiding was zeer goed!

De openheid naar ons toe, dat heb ik echt gewaardeerd én neem ik ook mee in mijn werk.

Ik merkte dat het toch best lastig was om een gesprek te voeren met voornamelijk open vragen, dat had ik niet gedacht.

Het oefenen heeft mij veel opgeleverd. Ik ga door met oefenen tijdens mijn werk.

Tiny Wesseling

Wat een waardenvolle presentatie heb je gegeven.

Beeldend! Warm. Passievol. Open.

Herkenbaar, vooral dat knetterhard werken. Ik zag het je doen terwijl je het vertelde, als of je nog steeds verwonderd bent dat dat niet hoeft en dat je meer bereikt als je vragen stelt en wat achterover ‘hangt’. Die ervaring heb je doorleefd, dat voel ik en dat maakt je als trainer ontzettend geloofwaardig.

Als ik in de zorg zou werken, dan zou ik denken dat ik van die ervaring en jouw kennis kan leren en dat ik vooral praktische tips en handvatten kan krijgen hoe ik iets moet aanpakken. Wat vooral bij mij is blijven hangen is deze kernboodschap aan jouw klanten: ‘Je mag groeien’.

Trudy Veninga 

Trainer in communicatieve vaardigheden.

 

Profielfoto van Trudy Veninga

http://www.depolitiekeschool.nl/

Esther, de presentatie van je trainingsaanbod vond ik aansprekend. Je verhaal is heel helder en goed te volgen. Ik luister graag naar je.

Esther weet waar ze het over heeft. Esther straalt voor de groep openheid uit, ze staat voor wat ze doet en maakt haar eigen keuzes. Die ruimte geeft ze ook haar deelnemers en dat leert heel erg fijn! Vanuit haar eigen ervaring in de zorg reikt ze de deelnemers handvatten aan in haar training. De persoonlijke waarden waar je over sprak vond ik zo herkenbaar: Jij straalt van jezelf al direct een enorme openheid uit. Ook zie ik hier iemand die haar eigen keuzes maakt en staat voor wat ze doet (autonomie, vrijheid). En ik vind je geloofwaardig in de zin dat ik geloof dat ik kan leren van jou.

Je toegevoegde waarde waarover je vertelde: Mooi hoe je je ‘eigen’ ervaren knelpunten in de zorg, schetst en ook een handvat aanreikt in de vorm van jouw training. Ik wil de training wel bij je volgen!

Karien Heijstek

Communicatie & -adviseur

Gespreks- & procesbegeleider

Karien Heijstek-Touw

Karien Heijstek https://tingcommunicatie.nl/

Wat een prescence.

Het eerste wat ik dacht bij jou op het moment dat je ging staan: Wat een prescence! Je staat er echt en je straalt echt wat uit in je non-verbale communicatie. Je laat jouw unieke toegevoegde waarde wat mij betreft echt zien in de manier waarop je er staat, spreekt en mensen aankijkt.

Je bleef wat langer stil staan bij het probleem en je oplossing. Dit was een fijn moment van aansluiting en verbinding.

Een aanrader als je je (verder) wilt bekwamen in gespreksvaardigheden.

Peter Munneke
Trainer|Ontwikkelaar|Auteur

Profielfoto van Peter Munneke

Peter Munneke

Home