Samenwerking in gerichte, doelgerichte gesprekstijl

Verandertaal herkennen

Wat is nu verandertaal?

Verandertaal zijn alle uitspraken van de ander die gaan over de verandering of zeg maar haar wensen, voor of tegen de huidige situatie.  

Stel je eens voor:
Je werkt als kraamverzorgende en start ‘s morgen om 08:30 uur in je kraamgezin. Je treft je kraamvrouw aan die al gedoucht is, haar kinderen al in de kleren heeft en samen aan het ontbijt zitten. Ze zit naast haar kinderen met hoog rode wangen. Je vindt haar er vermoeid uitzien en je vermoed dat ze verhoging heeft. Tijdens een eerder gesprek op je eerste werkdag werd haar gedragspatroon voor jou al zichtbaar: Ze wil iedereen het naar de zin maken, een goede moeder zijn en gunt zichzelf geen rust.

Stel nu dat zij na het ontbijt opeens zegt:
“Zo houd ik het niet vol hoor…
Ik moet nu ook kiezen voor mijn eigen rust…
als dat betekent dat ik mensen
moet teleurstellen en afbellen….
’so be it’.”

Wat gaat er nu in je om?
Waarschijnlijk juich je van binnen, nietwaar?

Dat komt doordat zij nu verandertaal spreekt:
zij pleit zélf voor verandering en heeft zelfs al nagedacht over wat daarvoor nodig is.

Dát is verandertaal.

Een kraamvrouw die zegt:
“Ik moet mij er echt toe zetten om tijdens het voeden niet te gaan Appen. Het is zo’n gewoonte om even mijn berichtjes te checken.

Maar tijdens het voeden merkte ik het al, Lotte was veel rustiger en zij dronk veel beter.”

Een kraamheer die zegt:
“Ik heb helemaal geen extra zorg voor mijzelf nodig, zorg jij maar voor mijn vrouw, ik hoor ‘s avonds wel wat ik moet doen.

Ach ergens weet ik wel dat het ook beter is voor mijzelf en mijn gezin dat ik, mijn rust neem. Zodat we samen de verzorging van Demian kunnen doen”. 

Samenwerking in gerichte, doelgerichte gesprekstijl

‘MGV is een op samenwerking gerichte, doelgerichte gespreksstijl met bijzondere aandacht voor verandertaal’.

MGV motiveert mensen om zelfgekozen doelen te bereiken op het gebied van gezondheid, leefstijl en relaties. Ze gaat ervan uit dat ieder mens zowel redenen heeft om niet te veranderen als om wel te veranderen. De methode helpt mensen deze ambivalentie voor zichzelf op te lossen en op zoek te gaan naar innerlijke doelen, waarden en drijfveren. Zodra die sterk genoeg zijn, wordt er gewerkt aan de zelfeffectiviteit, zodat mensen daadwerkelijk in beweging komen. Daarbij vallen met name de gespreksvaardigheden en de basishouding op. Bij gespreksvaardigheden kun je denken aan open, ontlokkende vragen stellen en reflectief luisteren. Bij de basishouding aan samenwerking zoekend, motivatie ontlokkend, compassievol en autonomie ondersteunend. Het succes van deze methode is mede te danken aan de vele wetenschappelijke publicaties die haar effectiviteit overtuigend hebben aangetoond.

Gratis e-book

Waardevolle gesprekken voeren tijdens het verlenen van zorg is een vaardigheid apart. Vervolgens moet het ook nog zichtbaar en meetbaar gerapporteerd worden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waar moet je beginnen?

Waardevolle waaiers

Deze waaiers zijn speciaal ontwikkeld voor kraamverzorgen-den. Een voor waardevolle gesprekken met vraaggerichte zorg en een voor waardevolle en professionele rapportages. Ook is de waaier een ideale geheugensteun, inspiratiebron en ‘metgezel’ op lastige momenten.

Geregeld nieuwe info en tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief, deze komt dan eens in de 2 maanden in je mailbox.

Wat is verandertaal?

leren communiceren met zorg

Tijdens de training leer ik je verandertaal ontlokken waardoor je goed op de wensen en behoeften van de ander kunt afstemmen en aansluiten. Dit allemaal op een fijne coachende wijze. De…

Esther Ruitenberg

Trainer en eigenaar

Voor mij betekent dit dat ik luister naar de vraag. Dat ik meedenk en brainstorm over de mogelijkheden.