Samenwerking in gerichte, doelgerichte gesprekstijl

Verandertaal herkennen

Wat is nu verandertaal?

Verandertaal zijn alle uitspraken van de ander die gaan over de verandering of zeg maar haar wensen, voor of tegen de huidige en nieuwe situatie.  

Stel je eens voor:
Je werkt als kraamverzorgende en start ‘s morgen om 8:30 uur in je kraamgezin. Je treft je kraamvrouw aan die al gedoucht is, haar kinderen al in de kleren samen aan het ontbijt zitten. Ze zit naast haar kinderen met hoog rode wangen. Je vindt haar er vermoeid uitzien en je vermoedt dat ze verhoging heeft. Tijdens een eerder gesprek op je eerste werkdag werd haar gedragspatroon voor jou al zichtbaar: Ze wil iedereen het naar de zin maken, een goede moeder zijn en gunt zichzelf geen rust.

Stel nu dat zij na het ontbijt opeens zegt:
“Zo houd ik het niet vol hoor…
Ik heb echt rust nodig…
Als dat betekent dat ik mensen
moet teleurstellen en afbellen
,
’So be it’.”

Wat gaat er nu in je om?
Waarschijnlijk denk je hè hè, eindelijk!

Dat komt doordat zij nu verandertaal spreekt:
zij pleit zélf voor verandering richting het gestelde zorgdoel en heeft zelfs al nagedacht over wat daarvoor nodig is.

Dát is verandertaal!

Een kraamvrouw die zegt:
“Ik moet mij er echt toe zetten om tijdens het voeden niet te gaan appen. Het is zo’n gewoonte om even mijn berichtjes te checken.

Maar tijdens het voeden, merkte ik het al, Lotte was veel rustiger en ze dronk veel beter.”

Een kraamheer die zegt:
“Ik heb helemaal geen extra zorg voor mijzelf nodig, zorg jij maar voor mijn vrouw, ik hoor ‘s avonds wel wat ik moet doen.

Ach, ergens weet ik wel dat het ook beter is voor mijzelf en mijn gezin dat ook ik mijn rust neem, zodat we na de kraamtijd samen de verzorging van Demian kunnen doen”. 

Motiverende gespreksvoering is een op samenwerkings- en doelgerichte gespreksstijl met bijzondere aandacht voor verandertaal

De specifieke gespreksvaardigheden van Motiverende gespreksvoering, motiveert mensen om zelfgekozen zorgdoelen te bereiken. Ze gaat ervan uit dat ieder mens zowel redenen heeft om niet te veranderen als om wél te veranderen. De methode helpt mensen deze twijfels (ambivalentie) voor zichzelf op te lossen en op zoek te gaan naar innerlijke doelen, waarden en drijfveren. Zodra die sterk genoeg zijn, wordt er gewerkt aan de zelfeffectiviteit, zodat mensen daadwerkelijk in beweging komen.

Daarbij vallen vooral de gespreksvaardigheden en de basishouding op. Bij gespreksvaardigheden kun je denken aan open, ontlokkende vragen en reflectief luisteren. De basishouding richt zich vooral op het samenwerken, de motivatie ontlokken, compassievol zijn wat weer autonomie ondersteunend werkt.

Het succes van deze methode is mede te danken aan de vele wetenschappelijke publicaties die haar effectiviteit overtuigend hebben aangetoond.

Gratis e-book

Waardevolle gesprekken voeren tijdens het verlenen van zorg is een vaardigheid apart. Vervolgens moet het ook nog zichtbaar en meetbaar gerapporteerd worden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waar moet je beginnen?

Waardevolle waaiers

Deze waaiers zijn speciaal ontwikkeld voor kraamverzorgen-den. Eén voor waardevolle gesprekken met vraaggerichte zorg en één voor waardevolle en professionele rapportages. Ook is de waaier een ideale geheugensteun, inspiratiebron en ‘metgezel’ op lastige momenten.

Geregeld nieuwe info en tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief, deze komt dan eens in de 2 maanden in je mailbox.

Wat is verandertaal?

leren communiceren met zorg

Tijdens de training leer ik je verandertaal ontlokken waardoor je goed op de wensen en behoeften van de ander kunt afstemmen en aansluiten. Dit allemaal op een fijne coachende wijze. De…

Esther Ruitenberg

Trainer en eigenaar

Voor mij betekent dit dat ik luister naar de vraag. Dat ik meedenk en brainstorm over de mogelijkheden.