Terug en vooruitblikken, waarom zou je?

28 december 2021

Ik kijk veel liever vooruit want wat achter me ligt, is geweest. Ik heb geleerd, ‘gedane zaken, nemen geen keer’.

Waarom zou je dan eigenlijk de tijd nemen om terug te blikken, je kunt toch ook gewoon vooruit kijken.

Natuurlijk is dat zo. Toch heb ik gemerkt dat het me ook veel oplevert om terug te kijken. Niet alleen als trainer, maar ook als mens, praktijkopleider en kraamverzorgende.
In de snelheid van de dag, sta ik soms te weinig stil hoe het gegaan is. Toch is het belangrijk om te weten wat er goed ging, om mee te nemen in nieuwe plannen en trainingen.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk om stil te staan bij dingen die niet gelopen zijn zoals ik had gewild. Die me energie kosten, waar ik van baal en misschien te enthousiast geweest ben.

Ongetwijfeld kom jij bij het evalueren en reflecteren ook dingen tegen waar je geen invloed op had. Het gaat hierbij vooral om de datgene waar je wel invloed op hebt. Juist deze punten kun je meenemen in je plannen voor het nieuwe jaar of om in vaktermen te blijven, om mee te nemen in je ‘Plan van Aanpak’.

Door terug te blikken weet je dus wat je mee wilt nemen naar volgend jaar en wat je anders wilt gaan doen. Niet alleen privé, maar ook tijdens je werk als kraamverzorgende. Het zorgt voor een beter gezamenlijk plan en waar nodig een zichtbare en meetbare rapportage. 


Welke vragen kun je jezelf of het kraamgezin stellen:

Het is natuurlijk heel persoonlijk en werkgerelateerd welke vragen je stelt. Hieronder heb ik een paar voorbeelden voor je neergezet. Haal eruit wat bij je past of wat past bij je kraamgezin:

  • Wat komt er als eerste in je op als je denkt aan 2021?
  • Waar ben je trotst op van het afgelopen jaar?
  • Wat is er afgelopen jaar goed gegaan en wat heb je daarvan geleerd?

Vragen voor je kraamgezin:

  • Wat komt er als eerste in je op als je aan de kraamdagen denkt?
  • Wat wil je in iedergeval kunnen na de kraamtijd?
  • Vertel eens, wat maakt het belangrijk voor jullie?
  • Wat kunnen jullie hierin al?
  • Wat hoop je van mij te leren?
  • Wanneer we minder tijd hebben welk doel mag ik laten varen.

Vragen voor jezelf:

  • Aan de hand van welke criteria schrijf jij je rapportage in het zorgdossier of bijvoorbeeld Atermes?
  • Is jouw dagrapportage voor je collega te begrijpen zonder mondeling overleg?
  • Wat wil je ermee en wat heb je nodig?

Hoe ik terug kijk?

2021 was zakelijk gezien een goed jaar. De meeste doelen heb ik behaald, veel trainingen gegeven en een geheel nieuw leertraject ontwikkeld. Daarnaast heb ik in de zomer twee Spiekwaaiers ontwikkeld en dat smaakt naar meer.
Ik heb veel energie gekregen van het geven van het leertraject. Afgelopen jaar startte er maar liefst 85 groepen met een training.

63 groepen gedreven kraamverzorgenden, die actief met het voeren van motiverende gesprekken aan de slag gingen, en 22 groepen die gestart zijn met vakkundig rapporteren. Ik sta er versteld van en had dit nooit kunnen en durven dromen.

Bijna beangstigend voor het komende jaar… blijft het goed gaan of komt er volgend jaar niemand meer. Ik blijf me daarom richten op nieuwe doelen, reflecteren, evalueren met opdrachtgevers en mijn huidige doelen aanscherpen.

Ook heb ik vier kraamverzorgenden mogen coachen, ook dat is een feestje! En smaakt naar meer in het nieuwe jaar.


Was het alleen maar één groot feest? Nee hoor ook bij mij ging er veel mis…

Ook bij mij werden trainingen op het laatste moment afgezegd. Pubers die thuis studeerden en een vader die plotseling overleed. Het afgelopen jaar vroeg ook van mij heel veel flexibiliteit en veerkracht. Ik werkte gelukkig (vanuit noodzaak…corona) al veel online en dat was mijn voordeel.

Afgelopen jaar heb ik steeds meer op mijn eigen manier leren ondernemen. Ik vind ondernemen onverwachts erg leuk, maar lang niet altijd makkelijk. Zo heb ik afgelopen jaar bijvoorbeeld ook trainingen voor zzp’ers moeten verzetten omdat ik te weinig deelnemers had. Hoe langer ik bezig ben met ondernemen, hoe makkelijker het wel wordt, maar het blijft hard werken en vanzelf gaat het nooit.

Ik merk elke keer weer hoe belangrijk het is om doelen te stellen. Komend jaar ga ik hier dan ook mee verder. Ik wil nog meer structuur/routine aanbrengen, zodat het makkelijker voor mezelf wordt. Zeg maar gerust, meer methodisch werken….maar met ruimte voor spontane acties:)

Ik ga mij aankomend jaar o.a. richten op het Oplossingsgericht coachen. Dit lijkt zo lekker makkelijk, oplossingen aandragen dat kan toch iedereen? Maar zit een ander op jouw oplossing te wachten? Hoe dat precies werkt ga ik leren bij Sergio van der Pluijm ‘Oplossingsgericht coachen’. Ik heb er zin in!

Hoe is dat voor jou? Waar ga jij je aankomend jaar op richten?
Zin in een speciaal doel of heb je de KCKZ punten nodig…niet de beste motivatie, maar wees eerlijk soms werkt het wel zo.

Ik heb wat voor je.


Special aanbod:

Communicatietraining
‘Weerstand en verbinding’
Categorie B-1. 4,5 punt.

Primaire zorg
‘Zichtbaar en Meetbaar Rapporteren’
Categorie B-3. 4,5 punt.

Wanneer is deze special training

Live training
Woensdag 20 april 2022 in Zwolle.
Communicatie van 14:30 – 17:30 uur.
Rapporteren van 18:30 – 21:30 uur.

Afronding
Dinsdag 07 juni 2022 ONLINE 
Communicatie 17:00-18:00 uur.
Rapportage 18:30 – 19:30 uur.

Liever alleen een Rapportage of Communicatietraining dat kan natuurlijk ook. Of bij jullie op locatie? Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie vind je door deze link te gebruiken. Scrol naar Special Aanbod.

Direct aanmelden kan door te mailen naar, info@groei-in-verandertaal.nl

Groet, Esther Ruitenberg
06 21 69 08 40