Ineens voel ik het weer!

13 juni 2021
Groei in verandertaal

‘Ik voer andere gesprekken. Gesprekken waarin ik niet degene ben die hen vertelt wat ze moeten doen. Ik vertel niet wat het beste voor hen is, hoe ze kunnen voorkomen dat….. Ik heb gesprekken waarin juist zij vertellen wat ze gaan doen.’

 

Ik stel open vragen, luister reflectief en ik ben stap voor stap in gesprek met de ander. Toch loopt het soms nog niet echt, gebeurt jou dat ook wel eens? Mij wel.

Er valt dan een ongemakkelijke stilte tijdens het stellen van vragen. Stiltes zijn mooi, maar niet wanneer ze ongemakkelijk worden. Na alle trainingen die ik gevolgd en gegeven heb, overkomt het mij nog wel eens.
Dan voel ik het weer, ik zit op het puntje van mijn stoel en ben hard aan het werk.

 

STOP!

Dit wil ik niet meer, schiet er door mijn hoofd.

 

Mijn oude valkuil komt boven, ik ga de stilte vullen met informatie en adviezen en mijn welbekende zinnetje ‘snap je, het komt wel goed joh’. Want met mijn ervaring kan ik dat redelijk goed inschatten…

Op die momenten hoor ik mijn leermeester Arie nog in mijn achterhoofd klinken;

 

‘Esther, vergeet het WeRKeN niet’.

 

Oeps, oh ja WeRKeN dat is een makkelijk handvat om bijvoorbeeld de kraamvrouw zichzelf te laten verbinden met haar eigen gestelde doel.

 

De schatkist

 

Hoe waardevol! WeRKeN is één van de handvatten die ik kraamverzorgenden meegeef en laat ervaren tijdens de KCKZ B1 én B3 trainingen.

Dit is de switch die je tijdens de training gaat maken:

Van een kraamverzorgende die altijd hard aan het werk is tijdens gesprekken, die ideeën aandraagt en het zweet op de rug heeft staan. Leer je hoe je de kraamvrouw echt zelf laat nadenken, zelf met vragen en ideeën komt en hier ook echt mee aan de slag gaat.

 

Gisteren begeleidde ik nog een kraamverzorgende.

Wat mij verbaasde?

Het was de 2e keer dat we elkaar spraken. Zij wil stappen zetten omdat ze een gesprek in een kraamgezin soms als een discussie ervaart.

Ineens besef ik me tijdens ons gesprek dat zij er anders bij zit, en dit deelde ik dan ook met haar.
‘Je zit er anders bij. Je bent enthousiaster.’
‘Haha ja, dat klopt eigenlijk wel. Ik heb er ook meer zin in en afgelopen twee gezinnen ging het al veel beter.’

Ik probeer het dan niet teveel te laten merken aan zo’n stoere dame van rond de 40, maar dit raakt me echt. Dat je door het voeren van gesprekken zo kunt helpen. En nee, niet alle problemen zijn nu opgelost en we zijn er nog niet. Ik heb geen toverstaf. Net zoals dat jij in het kraamgezin niet alles kunt oplossen. Maar het inzicht wat deze dame in zichzelf heeft gekregen, de stapjes die zij nu al heeft gezet en de ogen die weer stralen. Dat is zoveel waard en zo’n mooi begin.

Dit verhaal staat niet op zichzelf. Ik hoor en zie steeds mooie dingen gebeuren. Soms verlaat iemand een training of een coach gesprek (doe ik ook af en toe) en zegt, dankjewel, ik moet het even laten bezinken. En anderen die de training ervaren, herkennen dit ook. Soms na weken, soms na één kraamgezin, krijg ik een berichtje waarin dit soort mooie verhalen met me gedeeld worden.Groei in verandertaal

 

 

 

Wil jij ook zo’n stap vooruit maken?

 

  • Wil je in de zomer het zweet op de juiste rug laten? Bel me en we bespreken samen je wensen en mogelijkheden.
  • En nog mooier, wanneer je een groepje collega’s kunt vormen, kom ik gewoon naar jullie toe.
  • Je wil graag één of meerdere trainingen volgen? Bel mij even en we bespreken samen wat passend is voor jullie organisatie of zzp-groep.

 

Waaruit kun je kiezen?

 

Gebruik deze link voor uitgebreide informatie over verschillende Modules. Zeker de moeite waard voor organisaties die een professionaliseringsslag willen maken in:

 

‘Ik ben oké, jij bent oké | Vraaggerichte zorg leveren | Formuleren en Vakkundig rapporteren’

 

Wil je snel weten wat ik biedt?

  1. Communicatie met zorg B1- 3 punten
  2. Weerstand heb je nodig…toch? B1- 3 punten

Leertraject met losse modules:

  1. Module 1: Communicatie B1- 3,5 punten
  2. Module 2: Weerstand B1- 4,5 punten
  3. Moduel 3: Rapporteren B3- 4,5 punten.

Klik hier voor de goed om te weten informatie

Groet Esther 06 21 69 08 40