Mopperaar

9 oktober 2020
Vertel eens,......Motiverende gespreksvoering

Mijn lief kan heel goed mopperen. Gemopper over rondslingerende schoenen, sporttassen én de leeggegeten koektrommels. Mijn reflex op dat soort momenten is om óf te bagatelliseren: ‘Ach het valt wel mee toch’ óf gewoon regelrecht te zeggen dat-ie zich niet zo moet aanstellen. Geen van tweeën werkt natuurlijk. Ik sla daarin regelmatig de plank mis. Het effect is eerder nóg meer gemopper. Niet alleen vanwege de rondslingerende bende, maar ook vanwege die zeurende vrouw van wie hij niet eens even gewoon lekker mag mopperen. 

 

Wat nu als je kraamvrouw moppert?

Wanneer zij in de mopperstand staat, gebruik dan het ene magische zinnetje dat wél werkt.  ‘Vertel eens, wat is er?’ Echt het doet wonderen. 

‘Vertel eens’ is als een ventiel. Een hoop bijeengehouden emoties, een langer verhaal, een opgekropt gevoel: het mag er allemaal uitstromen als jij het ‘vertel eens’ -ventieltje opendraait. Je krijgt het oprechte verhaal, een inkijkje in haar belevingswereld.  Wat je vervolgens kunt doen, hangt natuurlijk af van de relatie die je opgebouwd hebt. Wil je de verdieping in, dan stel je vragen. Is het goed zo, ga je verder met je werk. 

Vertel eens,......Motiverende gespreksvoering

 Experimenteren?

De eerstvolgende keer dat iemand in jouw bijzijn begint te mopperen, gooi dan eens een geïnteresseerd ‘vertel eens’ over de schutting. Houd jezelf in met vragen, advies, informatie en dergelijke, maar begin direct met ‘Joh, vertel! Wat is er gebeurd?’
Let op hoe de ander op jouw uitnodiging reageert. Wat gebeurt er in jullie contact?

 

 

Ja en dan…?

Dit experiment is één van de uitgangspunt in de training ‘Motiverende gespreksvaardigheden’. Wat gebeurt en na ‘Vertel eens….. Hoe ga je dan verder. In mijn vernieuwde reader 2.0 lees je daar van alles over bijvoorbeeld in het hoofdstuk reparatiereflex. Repareren we doen het zó graag. Waarom dat nou juist niet handig is?

 

Goed om te weten:

De eerst geplande open –trainingen in Zwolle zijn op:

  • vrijdag 20 november 2020
  • woensdag 25 november 2020
  • woensdag 20 januari 2021
  • woensdag 10 maart 2021
  • woensdag 10 maart 2021
  • woensdag 21 april 2021

De training van vrijdag 20 november wordt online gegeven. Overige trainingen zie trainingspagina,

Wanneer online trainen een nadrukkelijke wens is, bespreek ik graag met jullie de mogelijkheden.

De training is met 3 punten geaccrediteerd bij KCKZ en al door velen gevolgd. Wil je weten hoe zij de training vonden? Kijk dan even naar de reviewpagina

Heb jij een ander kwaliteitsregister nodig of ben je een Zzp-er en wil je samen met je collega’s, je team of als organisatie de training volgen?

Mail of bel en we verkennen samen jullie wensen.

 

TIP!

Lees je graag op een regenachtige zondagmiddag? Dan is dit echt een aanrader:

‘Socrates op sneakers’

De praktische, humorvolle gids vol theorie en oefeningen om fijnere gesprekken te voeren door betere vragen te stellen. Mijn inspiratiebron van deze nieuwsbrief. 

Auteur: Elke Wiss 

 

Liever geen boek maar wel waardevolle informatie? Maak gebruik van toegevoegde linken;

En nu maar hopen op een regenachtige middag😉!

Geniet!